Önéletrajz készítés A-Z-ig

Álláskeresőknek

Önéletrajz

JobRecord - Hársfalvai Milán

2023.11.06.

Olvasási idő: 5 perc

Önéletrajz készítés A-Z-ig

Önéletrajz - a híd, amely összeköti múltbeli eredményeidet a jövőbeli céljaiddal!

Üdvözlünk az álláskeresőknek szánt önéletrajz készítő cikksorozatunkban! Ebben a cikkben áttekintjük azokat a lépéseket, amelyekkel olyan versenyképes önéletrajzot hozhatsz létre, amely kiemelhet téged az álláskeresők tengeréből. Megismerkedünk a legfontosabb szakaszokkal, a hatékony formázás titkaival és olyan kulcsfontosságú tippekkel is, amelyek segítenek kibontakoztatni és ütőképesen bemutatni szakmai tapasztalataidat, képességeidet és személyiségedet. Vágjunk is bele!

Az első és talán legfontosabb lépés egy sikeres karrier elindításához, vagy munkahelyváltáshoz egy átgondolt és hatékony önéletrajz elkészítése. De miért is olyan fontos ez a dokumentum? Az önéletrajz hordozza magában mindazt, ami egy jelentkezőt egyedivé és értékessé tesz egy versengő munkaerőpiacon. Ez az az eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a tapasztalataid, a készségeid és az ambícióid kivetüljenek erre a “darabka papírra”, és megragadják a leendő munkaadód figyelmét.

Az önéletrajzod az a híd, amely összeköti a múltbeli eredményeidet a jövőbeli céljaiddal.

 

Önéletrajz: a megismerkedés első szintje

A toborzás során a munkaadók elsőként leggyakrabban az önéletrajzon keresztül kerülnek kapcsolatba a potenciális jelöltekkel. Az első benyomás, akár csak a személyes találkozások esetén ilyenkor is pillanatok alatt, gyakran mindössze 5-10 másodperc alatt megtörténik. A HR szakember vagy a toborzó ebben a szakaszban elsősorban az önéletrajz esztétikai megjelenésére, rendezettségére, valamint a csatolt fénykép minőségére, relevanciájára figyel.

Az önéletrajz megfelelő formázása és könnyen áttekinthető struktúrája döntő lehet abban, hogy a jelölt pozitív első benyomást keltsen.

 

Ha ügyesek voltunk és jó benyomást kelt önéletrajzunk esztétikai megjelenésével, a toborzás folyamata a második szintre lép, amely során a fókusz a jelölt szakmai kompetenciáinak feltérképezésére irányul. Ilyenkor a toborzó fél részletesen átnézi a jelölt végzettségét, munkahelyi tapasztalatait, képesítéseit és minden olyan elemet, amellyel felmérheti, hogy a jelölt rendelkezik-e a szükséges szaktudással és tapasztalattal. 

Ez a szint gyarkan már nem csak az önéletrajz tanulmányozásán keresztül történik, hanem például az álláskereső LinkedIn oldalának, portfóliójának, online jelenlétének és a jelentkezéshez csatolt dokumentumoknak áttekintésével is 

A harmadik szint a jelölt személyiségének és a cég értékeihez való illeszkedésének vizsgálata. Ez a folyamat legkorábban az első állásinterjú során kerül előtérbe, történjen az telefonos, személyes vagy online formában. A cél ezen a ponton az, hogy a munkáltató megbizonyosodjon arról is, hogy a jelölt nemcsak szakmailag, de emberileg is illik a csapatba és az adott munkakörnyezetbe. Ez a szakasz tulajdonképpen a jellemzően három hónapos próbaidő időszak során is folytatódik. A próbaidőnek mondhatni ez a valódi célja, vagyis hogy az új munkatárs teljesítményét, a csapatba történő belliesztkedését, valamint a céggel történő azonosulását is felmérje.

Olvass tovább: Milyen lehetőségeink vannak önéletrajzunk elkészítésére?

Felvétel indul