A fénykép fontossága az önéletrajzban

Álláskeresőknek

Önéletrajz

JobRecord - Hársfalvai Milán

2023.11.06.

Olvasási idő: 4 perc

A fénykép fontossága az önéletrajzban

Bár nem minden esetben kötelező, és bizonyos országokban vagy iparágakban nem is javasolt fényképet csatolni az önéletrajzhoz, általánosan azonban elmondható, hogy a toborzók előnyben részesítik azokat az önéletrajzokat, amelyek fényképet is tartalmaznak az álláskereső jelöltről. Egy jól megválasztott fénykép csatolása az önéletrajzhoz segíthet személyesebbé tenni a dokumentumot, és emberi arcot adni a száraz adatok mögé. Ahogy korábban is láthattuk, a toborzás első szintje 5-10 másodperc alatt megtörténik. Ennyi idő alatt már kialakul az elsődleges benyomás az álláskereső jelöltről a munkaadó, vagy toborzó oldaláról és ezen a ponton döntő fontosságú, hogy önéletrajzunk tartalmaz-e fényképet és ha igen, milyen fényképet? Sok eseteben szerencsésebb fénykép nélküli önéletrajzot csatolni, mint egy olyan önéletrajzot, amiben előnytelen, vagy helytelen fénykép szerepel. Az alábbiakra ügyelj a fénykép elkészítésekor:

  • Legyen professzionális minőségű a kép! Bár a mai telefonokkal már rendkívül jó felbontásban készíthetünk képeket, mégsem mindegy milyen beállításokkal, milyen “kompozícióval” készítjük el fényképünket. Ne válassz pixeles vagy homályos képet. A jó minőségű kép azt sugallja, hogy a jelölt figyelmet fordítasz a részletekre. 
  • Ügyelj arra, hogy a háttér egyszerű és rendezett legyen. A legjobb, ha egy tiszta, egyszínű, világos hátteret választasz.
  • Legyen rendesen bevilágítva a fénykép! A domináns fényforrások lehetőleg az arcodat világítsák meg, de semmiképpen se a hátad mögül érkezzenek.
  • Az öltözékednek passzoljon a kívánt pozícióhoz! Például egy üzleti környezetben öltöny vagy elegáns blúz lehet megfelelő.
  • Kísérletezz különböző testtartásokkal, készíts próba felvételeket és találd meg azt, amelyikben a legkonfortosabban érzed magad és a végeredménnyel is elégedett vagy.
  • Próbálj meg mosolyogni, de ne minden áron. A mosoly akkor hat jól ha természetes, ha nem érezzük komfortosan magunkat, más mimikát is felvehetünk.
  • Olyan képet csatolj, amely a jelenlegi megjelenésedet tükrözi. Ha fényképed már elavult, inkább készíts egy újat!
  • Kerüld a túlzott sminket, ékszereket, kiegészítőket!
  • Érdemes profi fotósnál elkészíttetni a fényképünket, aki kiigazítja a testtartásunkat megfelelő világításról, háttérről gondoskodik és természetesen nagy felbontású éles képek készít. 

Olvass tovább: Hogyan írj jó bemutatkozó szöveget az önéletrajzban?

Előző oldal: Kapcsolat adatok és külső hivatkozások az önéletrajzban

Felvétel indul