Milyen lehetőségeink vannak önéletrajzunk elkészítésére?

Álláskeresőknek

Önéletrajz

JobRecord - Hársfalvai Milán

2023.11.06.

Olvasási idő: 6 perc

Milyen lehetőségeink vannak önéletrajzunk elkészítésére?

Mielőtt belevágnánk a önéletrajz készítés tartalmi és formai titkainak megismerésébe, érdemes megvizsgálni milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre ennek a különösen fontos dokumentumnak az elkészítésére. Az önéletrajz egy digitálisan előállított dokumentum, amelyet a kiszemelt álláslehetőség megpályázásakor elektronikus (leggyakrabban pdf vagy word kiterjesztésű fájlként), vagy nyomtatott formátumban is juttatunk el a leendő munkaadónkhoz.

A bonyodalmat az okozza, hogy egy olyan dokumentumot kell elkészítenünk, amelyben a formázást nem lehet a hagyományos levelek, e-mailek, blog cikkek és hasonló dokumentumok szerkesztésekor is használt megoldásokkal véghez vinni.

 Az önéletrajzra lehet úgy is tekinteni, mint egy infografikára, hiszen tartalmazhat képeket, rövidebb adatokat (telefonszám, név stb.), hosszabb kifejtéseket (pl. bemutatkozó szöveg, munkatapasztalat, tanulmányok bemutatása), idővonal elemeket (tanulmányok és korábbi munkahelyek feltüntetése), képesség-szint párosokat (pl. angol - középfok), egyszavasokat (pl hobbik) és még folytathatnánk. Ezeket a megjelenésében totálisan eltérő elemeket ráadásul tömören, átláthatóan és esztétikusan kell elhelyezi a dokumentumban. 

  • A legkevésbé elterjedt módszer, hogy teljes egészében saját magunk készítjük el az önéletrajzunkat egy szövegszerkesztő program segítségével. Bár ebben az esetben elmondható, hogy sablon megoldásokról szó sincs és mindenképpen egyedi dokumentum születik, ehhez azonban erősen haladó szintű szövegszerkesztő program ismerete szükséges. 
  • A második, és talán a leggyakoribb opció az akár ingyenesen, akár fizetős modellben elérhető önéletrajz sablonok használata. Ebben az esetben is szövegszerkesztő programok segítségével készítjük el a dokumentumokat, de a letöltött sablonok felhasználásával. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy rengeteg sablon érhető el az interneten. A probléma, hogy ritkán szerepelnek bennük pontosan azok az önéletrajz elemek és pontosan olyan formában, ahogyan szükségünk van rájuk. Amikor pedig kivennénk egy számunkra irreleváns egységet, vagy hozzáadnánk egy új elemet sablonunkhoz, akkor válik meglehetősen nehézkessé a dokumentum formázását, összképét “egyben tartani”. A végeredmény emiatt olykor inkább Dr. Frankenstein szörnyére, mintsem egy professzionális pályázati dokumenumra hasonlít.
  • A harmadik lehetőség, az önéletrajz szerkesztő weboldalak, vagy alkalmazások használata. Hatalmas előnyük, hogy önéletrajzunk tartalmát ergonómikus, egyszerűen kezelhető felületen keresztül tölthetjük fel, a folyamat végén pedig csak választanunk kell az elérhető sablonok közül és pillanatok alatt elkészül a design szempontból optimalizált és esztétikus dokumentum. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy általában erősen limitált az ilyen weboldalakon választható önéletrajz típusok/sablonok száma, és sok esetben csak fizetős szolgáltatásként érhetőek el. Ha azonban gyorsan szeretnénk esztétikus önéletrajzot készíteni és nem rendelkezünk elegendő szövegszerkesztői ismeretekkel, akkor mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk, ilyenkor ugyanis kizárólag az önéletrajz tartalmának megírására kell fókuszálnunk.

A munkavállalóknak lehetőségük van különböző álláskereső platformokon, állásportálokon, LinkedInen vagy Facebookon keresztül is jelentkeznie a kiszemelt állásajánlatokra. Ilyenkor általában az adott platformon elérhető álláskeresői profilunkat kell feltölteni a releváns önéletrajz adatainkkal, hiszen az adott platformon hirdető munkaadók ezen keresztül fognak majd kapcsolatba lépni velünk. Ebben az esetben is célszerű azonban elkészíteni saját önéletrajzunkat is, hiszen bármikor szükség lehet még rá karrierünk során. Gondoljunk csak az első állásinterjúra, ahol szintén javasolt magunknál tartani kinyomtatott formában is az önéletrajzunkat.

Készítsd minden eddiginél részletesebb önéletrajzodat pillanatok alatt ingyen, akár a mobilodon is! Töltsd le a JobRecord appot a Google Play vagy az Apple Store kínálatából, vagy jelentkezz be weboldalunkra!

 Miután elhatároztuk, hogy elkészítjük önéletrajzunkat és kiválasztottuk milyen módszert alkalmazunk az elkészítéséhez, nem maradt más hátra: meg kell töltenünk tartalommal az önéletrajzot. Az önéletrajzodnak egy összefüggő egészet kell alkotnia a bemutatkozó szöveggel, a munkahelyi tapasztalatokkal, a végzettséggel, a készségekkel és a referenciákkal. A következőkben végig vesszük, milyen részekből épül fel egy önéletrajz és megmutatjuk mire figyelj azok megírásakor.

Olvass tovább: Kapcsolat adatok és külső hivatkozások az önéletrajzban

Előző oldal: Önéletrajz készítés A-Z-ig

Felvétel indul